Nyheder

24.11.2019

Gæster fra Sydafrika på besøg

På Gladsaxe gymnasium har vi ophængt FN’s 17 verdensmål i blok 5, så alle bliver mindet om dem, når de går forbi. Men verdensmål er ikke kun noget, der hænger til pynt; det er et fælles anliggende både lokalt og internationalt, og derfor havde de danske UNESCO-asp skoler inviteret til ungdomskonferencen ”Global Camp” om FN’s verdensmål i perioden fra 26. oktober til 2. november. Skoler fra 8 forskellige lande deltog med elever og lærere, der kom for at lære mere om Danmark, og opleve hvordan vi arbejder med verdensmålene. GG har været UNESCO-skole siden 2014, så naturligvis deltog vi i den globale camp.

Gladsaxe gymnasium fik om tirsdagen besøg af den sydafrikanske delegation fra Hector Peterson Secondary School i Cape Town. Her blev de budt velkommen af skolens vicerektor, Anne Krarup, samt to UNESCO-lærere og udvalgte elever. Vi havde på GG sørget for privat indkvartering til de sydafrikanske elever, så både de danske og de sydafrikanske elever kunne opleve en anden kultur tæt på. Onsdag havde vi arrangeret et besøg på Rådhuset, hvor delegationen blev modtaget af Borgmester Trine Græse, der dels fortalte om, hvordan lokalpolitik fungerer i Danmark og dels om kommunens arbejde med FN’s verdensmål.

Rektor Michael Mzoliswa Mavovana var særligt imponeret over, hvor ukompliceret det kan være at sætte arbejdet med verdensmålene i gang, og han lovede grinende, at han nok en dag også skulle komme til at cykle på arbejde, ”selvom man bliver anset for at være enten fattig eller idiot, hvis man cykler i Sydafrika”.

UNESCO-læreren fra GG, Gry Emilie Hansen, fortæller, at der ikke er tvivl om, at det har været nogle lærerige dage for både danskerne og for den sydafrikanske delegation.
De danske elever og lærere blev dog også mindet om, at eksempelvis mål 1 om afskaffelse af fattigdom ikke kun handler om indsamlinger og genbrug. Det handler også om, at det er altafgørende at have lige mulighed for uddannelse. En af de sydafrikanske elever sad og kneb øjnene sammen, mens han skrev. Det viste sig, at eleven egentlig bruger briller, men da de gamle briller var gået i stykker, så var der ikke bare råd til nye, så eleven forsøgte at klare sig uden, men lektier og opgaveskrivning tager lang tid, når man ser dårligt. Heldigvis blev problemet spottet af en lærer fra USA, der lovede, at han ville hjælpe med at skaffe nogle nye briller. Så verdensmålene er ikke kun til pynt.