INTERNATIONALT

12. april 2019

10 elever fra 1s har været på udveksling i Tallinn, hovedstaden i Estland. Turen var en del af Projekt Nordplus, som er et samarbejde mellem GG og gymnasier i hhv. Sverige, Finland og Estland. De 10 elever fra Danmark, og de 14 elever fra Sverige og Finland, boede hos de estiske elever og fik derfor et indblik i estisk kultur og traditioner.
Projektets overordnede tema er integration, og da Estland ikke har flygtninge eller indvandrere, var fokus på integration af det russiske mindretal. I Estland har knapt 30% af befolkningen russisk baggrund. Der er tale om russere, som er blevet boende efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991. En stor del af russerne i Estland taler stadig ikke estisk, og sender deres børn på russiske skoler, og bor samtidig i områder med en stor koncentration af russere. I den forstad, hvor det gymnasium vi besøgte lå, var der op med 48% russere. En stor del er naturligvis velintegrerede, og går på de lokale estiske skoler, mens et mindretal ’holder sig for sig selv’.
Problematikken fylder meget i Estland, og er et emne, der behandles i både film og litteratur. Vi så under vores besøg den estiske film fra 2019 ’The Little Comrade’, der handler om den seksårige pige Leelo, hvis mor bliver deporteret til Sibirien omkring 1950. Leelo og hendes far kæmper hver deres kamp for at få moren tilbage. Mange familier i Estland har familiemedlemmer, der blev deporteret, og kun få vendte tilbage.
Det var en lærerig tur.