Geovidenskabselever i Grønland
20. august 2019Mens andre 2.g elever gik på sommerferie, var 5 udvalgte fra studieretningen i Geovidenskab, tre uger i Grønland for at afprøve praktisk naturvidenskab i felten. Arrangementet afholdes hvert år af JSEP/JointScienceEducationProjekt, som et samarbejde mellem Undervisningsministeriet i Grønland og det amerikanske Dartmouth University fra New Hampshire. Det overordnede tema er klimaforandringer i Arktis. Der deltog 5 udvalgte naturvidenskabselever fra USA, 10 fra Grønland og 5 fra Danmark (som altså var fra GG).
Naturen vi udforskede var det tørre israndsmiljø lige nord for Polarcirklen 130-160 km fra kysten mellem Kangerlussuaq og indlandsisen i op til 700 moh. Fokus var på geologi, glacialmorfologi, glaciologi, permafrost, biodiversitet, jordbundsudvikling og kulstoflagring. Forløbet trænede os i hvordan man stiller de gode naturvidenskabelige spørgsmål, og hvordan man besvarer dem i praksis som arbejdshypoteser med variabelkontrol. Til rådighed havde vi et bredt udvalg af phd-studerende og forskere, som tog med ud i felten med det nødvendige udstyr.
Som noget helt unikt, blev vi fløjet med et Herkulesfly (på ski) 1000 km længere mod nordøst til de centrale dele af iskappen, hvor vi boede i telte omkring forskningsstationen EastGRIP, hvor forskerne venligt fandt sig i at populationen lige pludselig blev fordoblet! Eleverne blev her indført i detaljerne omkring undersøgelserne af de kilometer dybe iskerner og udførte selv målinger af konkrete borekerne, der kan lede til en dybere forståelse af fortidens og dermed også nutidens klimaudvikling. Vi havde selv en vagt med, der holdt øje med isbjørne om natten!
Undervejs blev vi præsenteret for de overvejelser og den vej, som de folk vi mødte, havde været igennem og valgt i deres karriere, lige fra de unge internationale phd-studerende og den grønlanske biolog, der er ansat i miljøministeriet, til kokken på forskningsstationen og over til UNESCO-naturpark-rangeren, som arbejder med naturbeskyttelse, hundeslæder og turisme.
Det var en utrolig intens og uforglemmelig oplevelse med fuldt program fra morgen til sen aften, og den har givet et fantastisk godt fagligt og socialt netværk med spændende mennesker fra hele Verden.
Her er link til fire elevgruppers præsentation af deres valgte forskning i Arktis:
Link til fotos af arbejdet ved, over og under isen: