Studie- og ordensregler

Gladsaxe gymnasiums studie- og ordensregler beskriver de fælles rammer og retningslinjer vi har for god adfærd og opførsel der er gældende for alle skolens elever. De er struktureret i forskellige emner. Klik blot på et af dem, og du vil blive ført videre til kapitlets indhold.

Studie- og ordensregler blev senest opdateret i juni 2024.

1. Formål

Studie- og ordensreglerne er den fælles ramme og forståelse for god adfærd og opførsel på GG. Reglerne gælder for GGs elever i alle skolerelaterede sammenhænge – både på GG, uden for GG og andre steder, herunder også digitalt.

Studie- og ordensreglerne sikrer, at alle elever og medarbejdere kan færdes og trives fagligt og socialt i GGs fællesskab. 

Studie- og ordensreglerne er udformet i overensstemmelse med Børne- og Undervisningsministeriets bekendtgørelse af 09/12/2019

Du skal som elev kende og følge GGs studie- og ordensregler.

2. God adfærd – respekt, ansvarlighed og tolerance

Gladsaxe gymnasiums værdier – faglighed, fordybelse og fællesskab – kan kun blive til virkelighed, når alle udviser gensidig respekt, ansvarlighed og tolerance. Det gælder såvel i som uden for undervisningstiden.

I Undervisningsmiljøloven §1 stk. 3 står der, at “Eleverne og de studerende m.fl. skal medvirke til og samarbejde med ledelsen om at tilvejebringe og opretholde et godt undervisningsmiljø og herunder bidrage til, at de foranstaltninger, der træffes for at fremme et godt undervisningsmiljø, virker efter deres hensigt.”

Det betyder, at det er et fælles ansvar at skabe et godt undervisningsmiljø, som virker fremmende på elevernes udvikling og læring. Vi forventer derfor, at du udviser respekt, ansvarlighed og tolerance.

Du skal udvise god adfærd ved at:

  • bidrage til at skabe et godt læringsmiljø
  • drage omsorg for den enkelte og fællesskabet
  • løse konflikter konstruktivt gennem åben og ærlig dialog
  • passe på bygninger, inventar og andet materiale
  • følge anvisninger fra Gladsaxe gymnasiums ansatte
  • overholde aftaler og gældende lovgivning og optræde som en værdig repræsentant for GG

Strategi og tiltag mod krænkende adfærd

Krænkende adfærd dækker både mobning, chikane og seksuel chikane.

2a Digital adfærd

Brug af IT fylder meget, både i og udenfor undervisningen. For at du og dine kammerater kan færdes trygt i de mange digitale rum er der en række digitale husregler, du skal overholde som elev på GG.

Husreglerne for digital adfærd på GG dækker fem hovedområder:

Handleplaner i tilfælde af digitale krænkelser

Hvis andre ikke lever op til deres ansvar og du oplever digitale krænkelser, kan du få hjælp i handleplanenerne i tilfælde af digitale krænkelser (til elever og forældre).

2b Adfærd under ekskursioner og studieture

Udover de øvrige studie- og ordensregler skal du overholde særlige regler for ekskursioner, studieture mm.

En ekskursion/studietur er en fælles faglig og social tur, der foregår i gymnasiets regi og følger GG’s studie- og ordensregler.

Studieturen har tre overordnede formål:

  • Turen skal bidrage til at træne elevernes interkulturelle kompetencer. 
  • Turen har et socialt formål, der bidrager til høj elevtrivsel og en god klassekultur.
  • Endeligt skal turen gennem aktiviteter bidrage til fagligheden i turens to fag.

På studieturen fungerer du som repræsentant for GG og for Danmark. Vi forventer derfor, at du følger almindelige regler for god opførsel og overholder gældende love og regler, de steder du besøger.

På studieturen skal du: 

  • møde til aftalte tidspunkter
  • deltage i alle aktiviteter
  • følge lærerens anvisning
  • altid have din mobiltelefon med dig
  • altid følges med andre fra klassen
  • være på hotellet senest kl. 24 – evt. før 

Studieturen indgår i den almindelige hverdag, og derfor er indtagelse af alkohol og andre rusmidler ikke tilladt.

Alvorlige brud på regler og retningslinjer vil medføre sanktioner. Det kan betyde hjemsendelse – for egen regning, udelukkelse fra aktiviteter på GG mv. Ved alvorlige brud vil dine forældre blive kontaktet af rektor.

2c Politik for alkohol, nikotinprodukter og andre rusmidler

Du må ikke indtage alkohol, nikotinprodukter og andre rusmidler i skolesammenhænge.

Gladsaxe gymnasium er en uddannelsesinstitution. Indtagelse af alkohol og andre rusmidler er ikke foreneligt med skolens formål. Det er derfor ikke tilladt at medbringe eller indtage alkohol eller andre rusmidler. Desuden gælder det at du ikke må møde påvirket af alkohol eller andre rusmidler til undervisning eller andre arrangementer ifm. GG. Vi har røgfri skoletid, og det er hverken tilladt at ryge cigaretter eller andre tobaksprodukter, anvende e-cigaretter eller bruge snus i skoletiden.  

Danmarksture og studieture er faglige og sociale ture. De indgår i den almindelige undervisning og derfor er alkoholindtagelse under turene ikke tilladt. Under Danmarksture og studieture er røgfri skoletid lig med perioden fra starten til slutningen af dagens program. Inden Danmarksturen og studieturen skal du og dine forældre underskrive en håndfæstning. Her bekræfter du, at du har kendskab til og vil overholde reglerne for turene.

Efter aftale må der nydes fx øl, cider eller lignende i forbindelse med enkelte sociale arrangementer, som foregår på GG.

Dialog og hjælp  

Vi ser det som en del af vores opgave at indgå i dialog med eleverne om forbrug af alkohol, andre rusmidler og rygning. Det gælder både i forbindelse med undervisningen og andre arrangementer. En del af dialogen handler om, hvordan den danske kultur omkring alkohol, rusmidler og rygning adskiller sig fra andre landes kultur, og hvilken betydning dette har, når man er vært eller gæst fx på en studietur eller som led i en udveksling.

Ved mistanke om eller kendskab til et misbrug af alkohol eller rusmidler, tager vi en samtale med eleven mhp. at hjælpe eleven ud af misbruget gennem professionel hjælp.

Vi tilbyder rygestopkurser til de af vores elever, der har brug for hjælp til at fjerne/begrænse behovet for at ryge og/eller bruge snus. Vi har uddannet ’ryge-coaches’, der kan tale med elever, der er udfordrede i at overholde reglerne om røgfri skoletid.

Vi tager ansvar!

GG er i øvrigt en del af et fælles kodeks for afholdelse af fester, caféer, studieture og andre sociale arrangementer på ungdomsuddannelse, som sætter rammer for, at der kan afvikles sociale aktiviteter med begrænset indtagelse af alkohol, på en måde så det harmonerer med dansk kultur og omgangsformer.

En række andre ungdomsuddannelser har forpligtet sig til dette kodeks, og du kan læse mere om her.

3. Aktiv deltagelse og tilstedeværelse

Vi forventer, at du er til stede og engagerer dig.

Det betyder, at du

  • er forberedt til og deltager aktivt i undervisningen samt afleverer alle dine opgaver
  • deltager i ekskursioner og andre fælles aktiviteter
  • holder dig orienteret i Lectio og i din GG-mail
  • deltager ved Gøg og Gokke og andre fælles orienteringer

4. Mødepligt

Du har mødepligt til alle former for undervisning, og du skal besvare og aflevere alle dine opgaver.
Din tilstedeværelse i undervisningen og aflevering af opgaver registreres løbende i Lectio. 

Undervisning:  

Din lærer registrerer fravær i begyndelsen af hvert modul og ved andre undervisningsrelaterede aktiviteter.

  • Hvis du møder op, inden fraværsregistreringen er afsluttet, får du ikke fravær
  • Hvis du kommer for sent, eller går før modulet er slut, kan læreren give dig 50% fravær
  • Du skal skrive årsag til evt. fravær i Lectio

Afleveringer:

  • Du skal aflevere skriftlige opgaver i Lectio, med mindre andet er aftalt med din lærer 
  • Hvis du afleverer en opgave efter afleveringsfristen, skal du give din lærer besked om, at besvarelsen er afleveret. Du har ikke krav på at få rettet eller vurderet besvarelsen.
  • “Blanke” afleveringer betragtes som uacceptabel studieaktivitet.

Gymnasievejlederne og ledelsen gennemgår din tilstedeværelse og dine afleveringer løbende.

Ved for højt fravær indkalder gymnasievejlederen dig til en samtale. Hvis dit fravær fortsat er for højt, kan du få en skriftlig advarsel.

Ved yderligere fravær vurderer ledelsen sanktioner som fx, om SU skal fratages, om du kan få lov at gå til eksamen eller om du skal udmeldes af gymnasiet.

5. Snyd og plagiat

Vi forventer, at du besvarer dine afleveringer selvstændigt og uden uretmæssig hjælp. Hvis du inddrager materiale, andre har udarbejdet, skal du henvise tydeligt til det. Hvis du ikke henviser, betragter vi det som plagiat.

Hvis din lærer har mistanke om snyd/plagiat, præsenterer læreren dig for mistanken og informerer sekretariatet og ledelsen.

Hvis det gentager sig, vurderer ledelsen, om du skal have en sanktion. Se afsnit 8 om sanktioner.

6. Oprykning

Når skoleåret er slut, gennemgår gymnasievejlederne elevernes karaktergennemsnit og studieaktivitet. Hvis dit karaktergennemsnit er under 2,0 og din studieaktivitet er utilfredsstillende, vurderer ledelsen, om du kan rykke op på næste klassetrin. En forudsætning for oprykning er, at du har afsluttet alle dine prøver på dit klassetrin.

7. Eksamen og prøver

Studie- og ordensreglerne gælder også under prøver og eksamen. Før en prøve eller eksamen bliver du orienteret om særlige lokale eksamensregler.

Reglerne gælder ved alle interne prøver og eksaminer. Herunder prøven i almen sprogforståelse (AP), naturvidenskabeligt grundforløb (NV), dansk/historieopgaven (DHO) i 1.g, studieretningsopgaven (SRO) i 2.g, årsprøver, terminsprøver og eksamen. 

Du skal have deltaget i de interne eksamenslignende prøver for at kunne blive indstillet til eksamen.

Ved konstateret snyd ved en eksamen eller intern prøve kan du få en eller flere af disse sanktioner:

  • få karakteren minus 3 for prøven
  • få tildelt en skriftlig advarsel
  • blive bortvist fra prøven
  • blive bortvist fra gymnasiet

Ved bortvisning fra prøven kan du først gennemføre en ny eksamen ved næste eksamenstermin, typisk skoleåret efter.

Nedenfor kan du læse om de lokale eksamensregler for Gladsaxe gymnasium, som er delt op i følgende emner:

7.1 Tilladte hjælpemidler, brug af computer og snyd

7.2 Praktisk information om skriftlige prøver

7.3 ExamCookie og skriftlige prøver

7.4 Regler for elever med særlige behov

7.5 Klager over eksamen

8. Sanktioner

Hvis du overtræder studie- og ordensreglerne, kan du få en sanktion.
Sanktionen afhænger af overtrædelsen og vurderes i hvert enkelt tilfælde efter en samtale.

Du kan for eksempel:

  • få en pædagogisk tilrettevisning i et brev til dig og dine forældre
  • få en mundtlig eller en skriftlig advarsel
  • blive midlertidigt hjemsendt fra undervisning, eksamen, studieture mm
  • blive frataget retten til SU
  • blive bortvist og udmeldt af gymnasiet.

Ved fester kan dit studiekort blive inddraget.