GG udvikler undervisningsforløb om DNA og biodiversitet

18. december 2023

Biologigruppen på Gladsaxe gymnasium fik i august 2022 en bevilling af Region Hovedstaden til at lave et projekt, der skulle øge elevernes lyst til og kompetencer inden for naturvidenskab.

Lærerne fra GG har nu udviklet et undervisningsforløb ’DNA og Biodiversitet’, der kombinerer DNA-teknologi med viden om naturen omkring os, eller nærmere bestemt biodiversiteten og dens forudsætninger.

I forbindelse med projektet blev der på GG anlagt en lille sø, der nu er koloniseret af et hav af organismer fra nær og fjern. Undervisningsforløbet går bl.a. ud på, at finde ud af, om vi kan finde DNA fra en lang række arter i søen, selv om vi måske ikke kan finde dem rent fysisk i søen. Det kan fx. være DNA fra salamandre, frøer og vandkalv.

Formålet med projektet er at involvere gymnasieelever i banebrydende forskning som en del af undervisningen i biologi.

Til projektet er der nu oprettet en hjemmeside, hvor elever og lærere kan finde inspiration og ressourcer om miljøDNA, DNA-ekstraktion og PCR-analyser til at generere ny viden om udbredelsen af arter ved hjælp af miljøDNA.

Projektet er ledet af Natacha Bjerre i samarbejde med tre andre biologilærere fra GG, Peter Sjøholm, Peter Winfeldt og Tobias Fryktman og udarbejdet i et samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum.

Du kan se den imponerende hjemmeside her